locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Viva Magenta - boja godine 2023.

Objavljeno: 2023-02-03 11:13:53
Kategorija: Blog

 

Boja godine 2023. je odabrana! Američki institut PANTONE objavio je boju koja će dominirati u ovoj sezoni. Ako vas, kao i nas, zanima moda i želite da pratite najnovije trendove u svom stambenom prostoru, svakako proverite izbor PANTONE-a. Koja je boja odabrana za boju godine za 2023? To je Viva Magenta, lepa, intenzivna nijansa inspirisana crvenom bojom.

Pulsirajuća boja koja će oživeti dizajn enterijera i dati mu jedinstven karakter. Pogledajte kako da uredite enterijere sa ovom bojom, kako je kombinovati sa drugim bojama i u kom obliku možete koristiti ovu nijansu u svom prostoru.

 

 

Viva Magenta boja godine 2023.

 
Institut PANTONE već više od dvadeset godina postavlja trendove u kolorističkoj modi. Svake godine najavljuje se nova boja, kojoj se u određenoj sezoni posvećuje pažnja. Godine 2022. vladala je mirna, nostalgična nijansa plave boje sa primesom ljubičaste – Veri Peri. Ove se godine Institut PANTONE odlučio za odvažniju nijansu.

Osim što je odrešita, intenzivna boja, Viva Magenta je jednako tako zanimljiva i ohrabrujuća. Pripada porodici crvenih boja, inspirisana je košenil crvenom, koja je jedna od najjačih prirodnih boja poznatih ljudima.

 

Zanimljivost!
 

Košenil boja dolazi od prirodnih boja, a dobija se od insekata (između ostalog i od poljske košenile). To je jedno od najstarijih poznatih bojila. Pomenuta boja je još u drevnim vremenima korišćena za bojanje tkanina, slikanje ili ukrašavanje predmeta za svakodnevnu upotrebu.

Trenutno se košenil koristi za bojanje hrane (npr. želea ili jogurta), u farmaciji i za proizvodnju kozmetike. Još uvijek je u upotrebi za bojenje tkanina i rukotvorina.

 

Živahna i neustrašiva boja, inspirisana prirodom, Viva Magenta najavljuje nam da će u fokusu sezone biti slobodna, prirodna i jako energična rešenja. U boji Viva Magenta projektovaće se enterijeri koji trebaju da podstiču i stimulišu dobro raspoloženje i pobuđuju našu unutrašnju snagu.

Boja 2023. godine PANTONE - 18 1750 Viva Magenta – ima prirodno poreklo. To je nijansa ukorenjena u prirodi. U eri tehnologije sve više težimo da dosegnemo prirodna rešenja, tražimo nešto što će nas približiti prirodi. Enterijeri u nijansi Viva Magenta svakako će nam u tome pomoći!

 

 

Boja godine 2023. - neobična Viva Magenta

 

Viva Magenta spada u porodicu crvene boje, a u svojoj jedinstvenosti ona je istovremeno ekspresija toplih i hladnih nijansi. Stoga možemo da kažemo da je univerzalna boja, koja se lako kombinuje u enterijeru, bilo da je uvodimo kao dominantnu ili kao atraktivan dodatak ili detalj.

Boja godine 2023 Viva Magenta je intenzivna, duboka crvena, koja sa jedne strane dodiruje nežnu, romantičnu ružičastu, a sa druge strane izražajnu bordo boju. Viva Magenta podstiče unutrašnju snagu i asocira na okrepljujuću, iskonsku materiju. Po mnogočemu je ovo vrlo inovativan i hrabar izbor.

 

Američki Institut PANTONE


Od 2000. godine Institut PANTONE postavlja kolorističke trendove. Izbor boje godine diktiran je ne samo brzim promenama mode i prolaznih trendova, već i društvenim promenama. Izbor boje trebao bi da pruži nadahnuće dizajnerima enterijera i vlasnika stambenih prostora na promene, podstiče ih i budi optimizam (kao u slučaju Viva Magente).

Odabir boje godine komplikovan je proces, koji je rezultat duge analize promenljivih trendova. Potpredsednica PANTONE-a Laurie Pressman ističe da je Viva Magenta ekspresija novog impulsa snage, koja priziva snagu prirode u naš stambeni prostor. Iz nje možemo da crpimo inspiraciju, pogotovo kada nam je pojačano potrebna hrabrost i osveženje.

 

 

Viva Magenta u uređenju enterijera


Boja Viva Magenta je boja 2023. godine! U nadolazećoj sezoni izbor Instituta PANTONE učiniće da u stanovima i kućama zavlada osveženje, entuzijazam i povratak prirodnim motivima.

Viva Magenta je odvažna i intenzivna boja, zato je uređenje enterijera u toj boji izazov, ali vam takođe omogućava da se izrazite i okušate svoje snage u dizajnu. Boja 2023. godine Viva Magenta može da se pojavi u enterijerima na nekoliko različitih načina.

Mnogi boju godine izaberu kao vodeći motiv, ali se vrlo intenzivna nijansa, poput Viva Magenta, pojavljuje i u detaljima, a kao takvo izdanje izgledaće sjajno.

 

Odvažni enterijeri i boja 2023. godine Viva Magenta

 
Viva Magenta je intenzivna i vrlo ekspresivna boja. Trebala bi da nam pomogne da osnažimo svoje unutrašnje resurse i pomogne da sadašnji trenutak našeg života postane odvažniji i energičniji. Viva Magenta u enterijerima može da postane lajtmotiv.

Bojenje zidova najlakši je način za uvođenje ove boje. Međutim, dobro je imati na umu kako je boja godine PANTONE 18 1750 Viva Magenta vrlo intenzivna boja pa sa njom u eksploataciji treba biti umeren. Bojanje svih zidova u Viva Magentu boju biće najverovatnije loša ideja, ali uvođenje ove boje na jedan zid može se ispostaviti kao pun pogodak.

Isto tako, dobra ideja biće uvođenje ove moćne boje preko nameštaja. Moderan kauč u boji Viva Magenta zasigurno će postati jedinstveni komad u vašem prostoru. Boja godine na vašim presvlakama oduševiće svako oko i oživeti svaki dnevni boravak.

 

 

Nežni detalji Viva Magenta


Ne vole svi odvažna rešenja, ali ako vas boja 2023. ipak osvoji, isplati se dati joj priliku i uvesti je u svoj enterijer. To može da se učini i na delikatan način – dodavanjem odgovarajućih detalja u prostor.

Viva Magenta savršeno će izgledati u obliku tekstila. Ćebad, jastuci i zavese u ovoj intenzivnoj, odvažnoj nijansi zasigurno će oživeti dnevni boravak, spavaću sobu ili druge prostore, a neće previše dominirati prostorom.

Viva Magenta u enterijeru može da se pojavi u obliku vaza, lonaca ili grafika. Nežni motivi u ovoj boji celokupni će aranžman učiniti zanimljivijim.

Mnogo je lakše izaranžirati moderan enterijer pomoću detalja, a pritom ne potrošiti bogatstvo na preuređenje i skupe promene. Postavljanje odgovarajućih ukrasa i tekstila brz je i zanimljiv način menjanja enterijera.

 

Za više inspiracije posetite www.emmezeta.rs i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!