locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Enterijeri u rustičnom stilu - klasična lepota koja nikada ne nestaje

Objavljeno: 2022-07-21 14:46:02
Kategorija: Blog

 

Čipkaste salvete, lagane zavese, sveprisutno drvo, miris svežeg hleba u kuhinji i predmeti koji imaju određenu istoriju - ko ne bi želeo da bude u takvom enterijeru seoske kuće? Rustične sobe oduševljavaju mnoge ljude, povezuju se sa toplinom, udobnošću i nežnošću bake. Mnogi žele da zadrže ta osećanja duže, zato se sve više ljudi zaljubljuje u rustičan dizajn enterijera. Pogledajte sa nama kako tačno izgleda ovaj dizajn enterijera i kako možete da ga uvedete u svoj dom.

 

 

Kratka istorija rustičnog stila

 

Naziv rustični stil potiče od engleske reči "rustik", što znači koliko seoski, poznati. Stil, dakle, proizilazi iz strasti prema idili - seoska idila i okruženje je bilo divno i svako je želeo da zadrži za sebe što duže taj osećaj.

Prvi rustični nameštaj napravljen je u Sjedinjenim Državama na prelazu iz osamnaestog u devetnaesti vek. Kasnije je rustični stil stekao pristalice širom sveta i od tada se u enterijeru često pojavljuje. Enterijeri koji se uređuju u ovom stilu najbolje izgledaju u porodičnim kućama, ali ovaj stil se može koristiti čak i u prostranim stanovima.

 

 

Glavne karakteristike rustičnog stila

 

U rustičnom stilu najvažnije su sloboda, toplina i prirodnost. Drveni nameštaj i drugi prirodni materijali su posebno cenjeni. U klasičnom stilu kao što je ovaj, takođe ne bi trebalo da nedostaje očiglednog haosa i slobode.

Prirodni materijali, posebno drvo, važni su u rustičnom stilu. Aranžman stoga treba tome prilagoditi. Drveni pod sa vidljivim uzorkom će izgledati sjajno. Daske od punog drveta mogu biti neobojene. Rustični stil je takođe savršeno usklađen sa rezbarenim plafonskim gredama, a najprirodniji rustični aranžmani su oni koji pokazuju ovaj jedinstveni strukturni element. Zidovi treba da budu obojeni prirodnim bojama, zemljane boje kao i univerzalna bela će se savršeno uklopiti. Zidovi ne moraju da budu glatko obrađeni, grube površine podsećaće na sirovost i slobodu prostora.

Sveprisutan u rustičnom stilu treba da bude nameštaj od prirodnog drveta. Sa drvenim nameštajem, uređenje rustičnog enterijera biće vrlo jednostavno i u skladu sa pravilima! Posebno su cenjeni neobojeni i nelakirani modeli širovih oblika. Popularno je kupiti lakirani nameštaj, a zatim oprati njegovu površinu (ovo uključuje skidanje gornjih slojeva drveta). Imajte na umu da je izgled nameštaja zahvaljujući takvim tretmanima prirodniji. Rustični enterijeri obično naginju ka jednostavnim oblicima, ali u nekim varijacijama unutrašnjost može biti ukrašena otmenim oblicima nameštaja. Sirovi nameštaj se ponekad može povezati sa industrijskim stilom, često je vrlo lako promeniti stil enterijera, menjajući rustični i industrijski stil.

U ovom slučaju, pribor je najvažniji. Odlučite se za čipkane salvete, platnene zavese, pletene ukrasne korpe i narodne šare. Dodatna oprema treba da bude od prirodnih materijala, a njihov sirovi izgled je zadovoljstvo. Možete koristiti i više ukrasa, posebno kada je nameštaj u veoma sirovom stilu. Sveže cveće u vazi takođe će biti važan dodatak u dizajnu enterijera, ali izaberite ono koje bi moglo da raste u seoskom vrtu. Odlična ideja biće da potražite dodatnu opremu na buvljacima, gde možete pronaći atraktivne ukrase koji će rustičnom aranžmanu dati neobičnu atmosferu.

 

 

Rustični stil u uređenju različitih enterijera

 

Rustični enterijer može se urediti u različitim prostorijama. U seoskom stilu sobe u porodičnoj kući će izgledati dobro, dok se stanovi u zgradama mogu pokazati neprikladnim za ovaj stil. Ipak, dobro je isprobati ovaj aranžman kod kuće – ovako dizajniran životni prostor daje ne samo slobodu, nego i idilu i funkcionalnost.

Vredno je da obratite pažnju na završnu obradu zidova u rustikalnom enterijeru. Neujednačena tekstura se može dobiti nanošenjem maltera na zidove polukružnim pokretima. Zatim obojite zid odabranom bojom. Boje zemlje i tradicionalna, bela boja savršeno će se uklopiti. Završne obrade od dekorativnog kamena ili ukrasne cigle takođe će biti dobrodošle.

 

 

Dnevna soba u rustičnom stilu

 

Rustične dnevne sobe su spoj seoske idile i savremenih tehnologija. Garniture za odmor treba da se sastoje od kauča i jedne ili dve fotelje. Dobro je odlučiti se za klasične oblike i prigušene boje. Takođe, dnevni boravak sa masivnim drvenim stolom i drvenim stolicama savršeno će se uklopiti u klasični stil. Dobro je ako ćete unutrašnjosti dati prijatnu atmosferu sa kaminom ili kaljevanom peći kao ukrasom.

Na stolu se svakako stavljaju ukrasi, bilo da su to platneni stolnjaci ili buketi svežeg cveća. Dodatna oprema treba da ima neutralne ili zemljane boje - smeđe su cenjene. Rustični stil je idiličan minimalizam i prividni haos, ali dodaci koji su prisutni, ne smeju da budu dominantni.

 

 

Kuhinja i trpezarija u rustičnom stilu

 

Rustični stil vredi uvesti u stan ili kuću, posebno kada je u pitanju kuhinja. Rustična kuhinja je jedan od najudobnijih enterijera koji možete sami dizajnirati. Ovde će, pre svega, vladati sirovi kuhinjski nameštaj bez misterioznih ukrasa. Prirodno drvo treba uzeti u obzir u drugoj opremi (stolovi, stolice) i pribor.

Pletene korpe, metalne brusilice, kameni malteri, emajlirani bokali i drugi drveni ukrasni elementi odlično će izgledati u rustičnoj kuhinji. Da biste održali red i higijenu u kuhinji, možete se odlučiti za pločice koje imitiraju, na primer, drvo ili ciglu.

 

 

Rustični stil u spavaćoj sobi

 

Spavaće sobe u rustičnom stilu su sirova mesta, ali udobne. Glavni element ovde će uvek biti krevet - masivan, drveni i izuzetno jednostavan u dizajnu. Renoviran, stari nameštaj će se savršeno uklopiti. Upotpunite opremu drvenim ormarom i drvenom komodom. U velikom prostoru možete dodatno urediti mali kutak za sedenje tako da koristite drveni sto i udobnu fotelju.

Rustični dodaci u takvom enterijeru su prvenstveno prirodne tkanine - čipkane salvete, teški prekrivači i dekorativni jastuci. U svoj enterijer možete postaviti i pejzažne slike ili viseće drvene ili pletene ukrase.

 

 

Unesite lepotu rustičnog enterijera u svoj dom!

Vredi se upoznati sa rustičnim stilom - takav aranžman će sigurno ceniti svako ko voli idilu, mir i minimalizam. Zanimljivi ukrasi, sirovi nameštaj i meke tkanine pomoći će u uređenju enterijera na odgovarajući način.

U našoj prodavnici lako možete pronaći elemente potrebne za dekoraciju. Nudimo proizvode neophodne za opremanje prostorija. Nudimo drveni nameštaj i zanimljive dekoracije i dodatke.

 

 

Za više inspiracije posetite www.emmezete.rs i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!