locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Izbor kupatilskog nameštaja

Objavljeno: 2023-10-27 12:28:57
Kategorija: Blog

 

Kupaotilski nameštaj čini kupatilo potpuno opremljenim, a pre svega funkcionalnim i ugodnim za korišćenje. Oprema postaje odrednica stila i klime prostorije pa omogućava održavanje reda i brigu o estetici enterijera. Nameštaj može da bude pojedinačan ili u setovima, a dostupni su i moderni moduli koji vam omogućuju razna kombinovanja kod uređenja.

Kupatilski nameštaj dostupan je u raznim veličinama, tako da odabir pravih modela za vaše kupatilo ne bi trebalo da bude problem. Ipak, dobro je imati na umu nekoliko pravila kod projektovanja i uređenja kupatila kako izbor nameštaja dostupnog na tržištu ne bi predstavljao problem, a enterijer uređen novim proizvodima izgledao estetski dopadljivo i bio funkcionalan.

 

 

Funkcionalne zone u kupaonici

 

Prilikom raspoređivanja opreme u kupatilu pokušajte podeliti enterijer na funkcionalne zone. One dovode prostoriju u red i čine je dopadljivijim za korisnika. Podela na zone takođe sprečava prskanje vode, što osigurava veću sigurnost prilikom korištenja kupatila. Zato vredi voditi računa o odvajanju zona.

U kupatilu se razlikuju tri zone: zona lavaboa (sa ormarićem ispod umivaonika i umivaonikom te pratećim dodacima), zona za kupanje (sa kadom ili kabinom) i zona toaleta (sa WC šoljom ili bideom).

Dobro je da znate da pored ulaza treba da bude zona za lavabo sa ormarićem.

 

Kolika bi trebalo da bude udaljenost između pojedine sanitarne opreme?

 

Prilikom postavljanja sanitarne opreme jednu do druge potrebno je zadržati odgovarajući razmak između njih - najmanje 20 ili 30 cm, zavisno o vrsti. Očuvanje minimalne udaljenosti uslov je udobnosti.

Ako znate da ćete trebati više prostora za sebe ili svoju porodicu, pobrinite se za veće razmake između pojedinih elemenata kupatila. Garniture kupatilskog nameštaja često se prodaju kao spojeni nameštaj, ali možete kupiti i setove koji vam omogućavaju da pojedine elemente razmaknete i složite kako želite.

Preterano guranje pojedinih elemenata kupatilske opreme jedan uz drugi može da bude ne samo neugledno, već i nezgodno kod čišćenja. Pobrinite se za to da prostor između npr. umivaonika i kade bude dovoljno veliki da u njega stane kraj usisavača i četke za brisanje. U suprotnom, praznine će biti pune prašine i prljavštine, estetika kupatila će se smanjiti kao i higijena prostorije.

 

 

Sve pri ruci - dobra organizacija kupatilske opreme

 

Dobro je znati da su odgovarajuća oprema i dobar raspored elemenata ključ uspjeha kod uređenja kupatila.

U kupatilu je posebno važan jednostavan pristup potrepštinama i kozmetici. Oko lavaboa, koji je središte prostorije, treba postaviti: komodu (niski samostojeći ormarić, oko 95 cm), viseći ormarić, visoki uski ormar (samostojeći visoki kupatilski ormar, oko 170 cm).

Prostor od 8 - 158 cm iznad poda je zona koja je najprikladnija za osobu koja stoji. To znači da se ogledala, police, ormarići, električne utičnice i prekidači ne bi trebali postavljati ispod ili iznad ove visine.

Gornji rub umivaonika trebao bi da bude na visini od 75 - 85 cm od poda (zavisi od visine ukućana).

 

Odgovarajuća veličina nameštaja za kupatilo

 

Kupatilski nameštaj širok je skup proizvoda koji se mogu razlikovati po veličini i izgledu. Međutim, vredi obratiti pažnju ne samo na estetiku proizvoda, već pre svega na njihovu širinu, visinu i dubinu. Uskladite dimenzije nameštaja s veličinom prostorije.

U malim kupatilima bolji su mali ormarići i zidni ormarići. Ovde je dobro postaviti i beli kupatilski nameštaj koji će optički povećati prostor, osvetliti ga i delovati zanimljivo u većini stilova uređenja enterijera. Beli kupatilskii nameštaj trebao bi da ima mat površinu kod klasičnog uređenja, a moderni beli kupatilskii nameštaj češće se kupuje sa sjajnom površinom.

Mala kupatila trebaju da budu odgovarajuće dizajnirana. Kupatilski nameštaj ovde ne možeda bude slučajan izbor. Dobro je ako kupite beli kupatilski nameštaj - modeli će osvetliti prostor. Takođe vredi odabrati viseći kupatilski nameštaj, koji će vam omogućiti korištenje zidova. Zidovi su prostor koji se obično ne koristi u kupatilima, u slučaju malih prostorija svakako ih treba iskoristiti.

Veća kupatila mesto su gde će stati veliki nameštaj i gde je lakše staviti tamne boje. Često se koriste jaki kontrasti, enterijer se završava u svetlim bojama i postavlja crni kupatilski nameštaj.

Različite vrste kupatilskog nameštaja prikladne su u različitim situacijama. No pri odabiru proizvoda imajte na umu da je pravi kupatilski nameštaj onaj koji je prilagođen ne samo rasporedu kupatila i stilu uređenja enterijera, već je pre svega prilagođen veličini prostorije, ne zatrpava nepotrebno enterijer i funkcionalan je.

 

 

Održavanje kupatilskog namještaja

 

Kupatilski nameštaj najčešće se izrađuje od MDF-a ili laminirane iverice, za razliku od drveta, ne sadrži strukturne nesavršenosti poput čvorova ili pukotina. Zbog površinskih kvaliteta prikladni su za lakiranje ili laminiranje. Međutim, takve površine zahtevaju odgovarajuću negu.

Nameštaj će dugo ostati u besprekornom stanju ako koristimo odgovarajuće sredstvo za čišćenje. Lakirane površine ne treba ribati sredstvima za čišćenje, jer će trajno izgrebati površinu. Iz sigurnosnih razloga treba izbegavati sredstva koja sadrže hlor ili druga jaka sredstva za izbeljivanje. Koristeći ih, ne samo da možete iritirati kožu ruku, već i uništiti nameštaj. Za čišćenje je najbolje koristiti sredstva za čišćenje ploča i mekane krpe ili sunđere.

Prašina, masnoća i mrlje najvidljivije su nečistoće koje se talože na nameštaju. Za uklanjanje takve prljavštine treba koristiti nežna sredstva. Među širokim asortimanom sredstava za čišćenje prikladne su univerzalne tečnosti, koje sadrže do 5% rastvora površinski aktivnog anjonskog i nejonskog sredstva za opštu upotrebu na perivim površinama u kupatilu. Ne grebu površinu i lako se ispiru.

Prilikom čišćenja nemojte da koristite tvrde sunđere ili žičane četke, jer mogu trajno izgrebati površinu ploče. Ogrebotine ipak nisu samo oštećenja ružnog izgleda, već i idealno mesto za razvoj patogena, a na kraju krajeva, kupatilo bi trebalo da bude higijenski čisto mesto.

Možete da se odlučite i za drveni kupatilski nameštaj, ali ne zaboravite da takve modele treba dobro da zaštitite od uticaja vlage.

 

Stilovi uređenja enterijera u kupatilu i kupatilski nameštaj

 

Kupatilo može da se uredi u bilo kom stilu - popularni su i klasični i moderniji trendovi. Dobro prolaze stilovi koji imaju svetlu unutrašnjost i svetli nameštaj, jer svetla boja nameštaja obično osvetljava tamne prostorije i male enterijere, poput kupatila.

Boju nameštaja treba da prilagodite ne samo stilu, već i veličini kupatila. Tamnije boje biće bolje u većim kupatilima, dok je beli kupatilski nameštaj idealna opcija za male prostorije. Ne morate da ograničite boje nameštaja na belu i crnu, koje smo ovde uglavnom spominjali. U kupatilima odlično izgleda nameštaj u boji prirodnog drveta ili modeli u zanimljivim bojama.

Zanimljivi modeli kupatilskog nameštaja pripadaju grupi koja može da izgleda interesantno kod nekih uređenja. U ovaj skup spada, između ostalih, i loft nameštaj koji osvaja svojim neobičnim izgledom i kombinacijom boje i teksture prirodnog drveta sa crnim metalnim nogicama i ručkama. Prilikom odabira loft nameštaja, treba ukrasiti celo kupatilo u pomenutom stilu, koristeći završne obrade i dodatke u sirovom obliku.

 

Za više informacija posetite našu stranicu www.emmezeta.rs i pretplatite se na naš newsletter.

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!