locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Mala bašta u gradu - prijatno mesto za opuštanje

Objavljeno: 2022-07-13 10:13:35
Kategorija: Blog

 

Urbane bašte imaju tendenciju da budu male, na šta utiču visoke cene zemljišta, koje su i dalje u porastu u gradovima. Izuzetak su velike parcele u gradu. Najčešće veći deo parcele zauzima sama kuća, a mali komad zemlje ostaje za uređenje. Mali prostor, međutim, ne utiče na ostvarenje snova o sopstvenoj zelenoj bašti. Ako ste ljubitelj cveća i ono vas opušta, a živite u gradu, još uvek možete da imate svoju zonu za opuštanje, da pobegnete od užurbanog načina života i stresa koji on donosi, u vidu zelene bašte. Ukoliko želite da uredite malu gradsku baštu, a ne znate na šta treba da obratite posebnu pažnju prilikom planiranja, odgovore ćete naći u ovom tekstu!

 

 

Gradska bašta - karakteristike

 

Bašta u gradu nalazi se obično u malom prostoru. Uglavnom su to skromne bašte koje se nalaze između zgrada ili gusto smeštenih porodičnih kuća. Kuća se nalazi na većem delu parcele, a zelena površina oko zgrade ograničena je na svega desetak metara. Dobar plan bašte uticaće na bolji i prijatniji odmor, a može postati i pravi izvor zabave na otvorenom za decu i mesto za kućne ljubimce. Prilikom uređenja i planiranja potrebno je organizovati sađenje biljaka i odabrati kvalitetan baštenski nameštaj.

 

 

Mala, ali funkcionalna bašta - prednosti

 

Gradska bašta, čak i ona najmanja, svakako utiče na udobnost. Biljke prečišćavaju vazduh, stišavaju uličnu buku, povećavaju vlažnost, štite od prašine i pogleda prolaznika i radoznalih komšija. Ako volite da uzgajate biljke, onda vam mala bašta takođe daje priliku da uzgajate spektakularne sorte. Ne zaboravite i da je baštenski alat potreban u svakoj pravoj bašti.

Nesumnjiva prednost male bašte je da ne zahteva toliko vremena za negu kao veća. Ponekad ne morate čak ni da kosite travu ili grabuljate lišće u jesen.

Bašta je oaza mira, pa je i idealno mesto za starije i ljude koji su stalno u pokretu. Porodica u kojoj su odrasli radije će ga koristiti za opuštanje u miru ili roštiljanje u slobodno vreme, dok će porodica sa decom naći mesta u njoj za malo igralište. A kada je u pitanju igralište, ne smemo zaboraviti na sanduk, baštenske ljuljaške, tobogane ili male drvene kućice.

Ako imate sreće da imate veću baštu, organizujte roštilj za svoje prijatelje. Ovo je odlična prilika da uživate u omiljenim jelima, druženju i da se još bolje upoznate!

 

 

Male urbane parcele - u kom stilu ih urediti?

 

Sam stil kuće je veoma važan jer u malom prostoru sve mora savršeno da se uklopi kako bi se stvorila atraktivna celina. Čak se u maloj bašti prostor može urediti tako da postane prijatan i funkcionalan u isto vreme.

Međutim, kada planirate malu baštu, morate biti malo kreativniji. Najbolje i najčešće rešenje u urbanom dizajnu bašte je veoma popularan minimalistički stil. Ukrasi i drugi dekorativni elementi koji se nalazi u takvoj bašti, svedeni su na minimum. Fokus je na funkcionalnim rešenjima, ali bašta ne sme biti lišena estetskih vrednosti. Skandinavski stil će takođe funkcionisati.

Prijatne i lepe gradske bašte uređene su u retro ili provansalskom stilu. Za dekoraciju je korišćen svetli drveni nameštaj, na primer u beloj boji, a celina je upotpunjena raznim atraktivnim detaljima.

Uz pravilno planiranje, čak i mali prostor može se vizuelno povećati. Detalji i optičke iluzije su ono na šta treba obratiti pažnju. To je vertikalna bašta ili zeleni zid. Biljke možete posaditi u viseće tegle ili koristiti cevi kao oslonac - upotrebite svoju maštu. Pored toga, celokupnoj dekoraciji će doprineti odgovarajuća spoljna rasveta ili ogledala.

 

 

Pravilnim rasporedom stvoriće se atraktivna celina

 

Već smo upoznati sa činjenicom da zbog ograničene površine, malu gradsku baštu treba pažljivo isplanirati i dobro osmisliti gde će se pojedini elementi u njoj nalaziti.

Svaka bašta ima određene komunalne objekte, mesto za kante za smeće ili komposter. Ovo nisu atraktivni elementi, ali ih treba uzeti u obzir da bi se odredila raspoloživa količina prostora za odmor.

Važan element urbanog dizajna bašte je njegova površina. Betonski ili kameni blokovi za popločavanje su veoma čvrsti i garantuju dugotrajnost. Ali postavite ih samo tamo gde su potrebni, na primer pored prilaza. U bašti ne bi trebalo da dominira trotoar, pa kako ne bi bilo previše betonske površine, isplanirajte travnjak ili posadite biljke koje, okružene belim kamenom, mogu optički da uvećaju malu baštu.

 

 

Oprema u malim gradskim baštama - baštenski nameštaj

 

Prostor za odmor u urbanim baštama je obično terasa, smeštena duž jednog od zidova. Kao i svaki deo bašte, potrebno ga je pravilno planirati. Čak i ako je mala terasa, možete stvoriti prijatno mesto za odmor. Uz pravi izbor baštenskog nameštaja i dodataka kao što su mekani jastuci za stolice, stvorićete mesto za odmor iz snova. Baštenske fotelje ne zauzimaju previše prostora, a garancija su za opuštanje, odmor i mesto za sedenje čak i za više osoba. Pored toga, uz njihovu pomoć, možete jasno podeliti zonu opuštanja u bašti od ostatka bašte.

Za izuzetno male bašte možete izabrati lagan, sklopivi nameštaj, kao npr. baštenske ležaljke ili baštenske stolice. Pružaju udobnost sedenja, ali i, po potrebi, mogu da se sklope kako bi dobili dodatni prostor za, na primer, igru sa decom.

Sve je popularniji višenamenski nameštaj koji vam omogućava da čak i „ostatke“ za opuštanje iskoristite maksimalno. Stolovi i klupe koji su obogaćeni dodatnim prostorom za skladištenje omogućiće vam da sakrijete mnoge proizvode korisne za rekreacioni kutak ili za negu bašte.

 

 

Vegetacija u maloj gradskoj bašti

 

Biljke koje su prevelike ili gusto zasađene mogu optički smanjiti ionako malu površinu parcele. Iz tog razloga uz ogradu parcele posadite malo drveće i žbunje. Dobro rešenje mogu biti uredni cvetni kreveti ili puzavice na zidu kuće. Ljudi koji provode više vremena na poslu ili iz nekog razloga ne provode mnogo vremena kod kuće, rado će saditi višegodišnje biljke, na primer ukrasne trave i žbunje kojima ne treba mnogo pažnje.

Odlična ideja su vertikalne bašte i zidovi, pa čak i bašte na krovu ako sama konstrukcija to dozvoljava. Ako pustite mašti na volju, osim u tegle, biljke možete posaditi i u stare neiskorišćene posude, drvene gajbe, podupreti ih drvenim merdevinama... Ili ih postaviti na ogradu.

Ako imate više vremena i želje, možete da planirate mini baštu u čiju svrhu možete da koristite moderne drvene kutije. Vaša bašta će na takav način dobiti sasvim drugačiji izgled.

 

Za više inspiracije posetite www.emmezeta.rs i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!