locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Mali, ali funkcionalan – kako da urediti balkon u stambenoj zgradi?

Objavljeno: 2023-06-08 08:06:12
Kategorija: Blog

 

Živeći u gradu, ljudi žude za boravkom na svežem vazduhu i suncu. Tih trenutaka nikada dosta. Imajući čak i najmanji balkon, možete stvoriti odlično mesto za opuštanje.  Mali prostor može da bude udoban i lepo uređen kao i velika terasa. Njegovo uređenje ne zahteva velike finansijske troškove, već dobru organizaciju prostora i spretnost. Uređenje malog balkona nije lako ali ako na njega stavite pravi baštenski nameštaj, balkonsku rasvetu, biljke i dodatnu dekoraciju - stvorićete mesto gde ćete rado provoditi svoje slobodno vreme. Kako da uredite prostor na malom balkonu? U nastavku vam predlažemo nekoliko saveta!

 

Mali balkon u stambenoj zgradi – kako da ga uredite?

 

Želite da uredite mali balkon? U većini zgrada balkoni su mali, uski i jedan pored drugog, pa njihovo uređenje može da bude problem. Međutim, čak i ako imate balkon u stambenoj zgradi možete ga moderno opremiti. Najveći izazov je uređenje uskog balkona. Mali balkon možete da uredite uz pomoć baštenkog nameštaja. Odaberite nameštaj koji se može po potrebi sklopiti i koji ne zauzima puno prostora. Set stolica i stola će biti savršeno rešenje kako za male tako i za veće balkone. Balkon treba da ukrasite dekorativnim jastucima i zelenim biljkama.

 

Mali moderni balkon – dobro uređenje sa zaštitom od sunca?

 

Kao i na svakom balkonu u stambenoj zgradi, najvažnija stvar je da se odvojite od komšija i zaštitite od sunca. U tu svrhu možete koristiti tendu, prostirke od bambusa, suncobran ili paravan. Izbor najboljeg rešenja za zatamnjenje balkona zavisi od toga koliko je dugo u toku dana izložen suncu. Za balkone koji gledaju na jug najbolje je da montirate fiksnu zaštitu od ratana ili drveta. Možete da pokušate sa ogradom od biljaka puzavica koje pužu po drvenim rešetkama ili po nosačima od užeta pričvršćenim na ogradu i nadstrešnicu balkona. Takav zid od biljaka daje fantastičnu atmosferu, a istovremeno predivno dekoriše balkon. Jednogodišnje biljke su savršene za tu namenu: ukrasni grašak, dragoljub, razne vrste ukrasnog slaka, hmelj i mnoge druge, vrlo dekorativne puzavice.

 

 

Oštećeni pod? Nema problema! Uredite lep balkon

 

Prilikom uređenja balkona u stambenoj zgradi, morate da razmišljate i o podu. Ako su vam dosadile pločice ili ako treba da renovirate pod, možete ga da pokrijete veštačkom travom ili tepihom. Ovi materijali su pogodni za spoljašnju upotrebu jer su otporni na vremenske prilike i vrlo su dekorativni.

 

 

Kako jeftino urediti balkon? Nameštaj za balkon

 

Lep pod nije sve, sada je vreme za izbor nameštaja. Odaberite baštenski nameštaj koji odgovara veličini balkona. Pre svega, izbor nameštaja zavisi od toga kako provodite vreme na balkonu. Ukoliko planirate da pijete kafu ili da jedete na otvorenom, neophodan je stočić za tu namenu. Vredi obratiti pažnju na moderne garniture baštenskog nameštaja od veštačkog ratana, koji se sastoji od dve fotelje ili stolice i stola. Ako ste više zainteresovani za opuštanje, ležaljka ili ljuljaška će biti bolji izbor.

 

Rasveta i dodaci za balkon

 

Da li želite da ukrasite mali balkon na moderan način? Da bi se postigao jedinstven dizajn, mali balkon mora da bude pravilno osvetljen. Zamislite tople večeri provedene na atmosferski osvetljenom balkonu. Da biste stvorili prijatnu atmosferu,  možete da izaberete lanac lampi, male spoljne zidne lampe ili manje podne lampe. Dobra opcija će biti i dekorativne sveće ili solarne lampe.

 

 

Romantični mali balkon - balkonske biljke

 

Za stvaranje prijatnog balkona potrebne su balkonske biljke i cveće. Mali balkon treba ukrasiti  visećim ili balkonskim teglama. Ako na balkonu postoji prozorska daska, na nju stavite tegle sa začinskim biljem ili omiljenim cvećem.Izaberiti biljke prema lokaciji balkona. U idealnom slučaju, trebalo bi a budu fotofilni ili fotosenzitivni. Takođe, možete eksperimentisati sa bojama tegli i pribora: svetle, kontrastne boje kao što su žuta, crvena i kobalt plava izgledaju sjajno jedna naspram druge. Elegantno izgledaju biljke sa jednobojnim cvetovima, zasađene u teglama druge neutralne nijanse, poput ljubičaste lavande u belim teglama.

Za više inspiracije posetite www.emmezeta.rs i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!