locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Održavanje porcelanskog posuđa

Objavljeno: 2021-02-26 09:38:12
Kategorija: Blog

Mnogi se ustručavaju da kupe porcelansko posuđe zbog „komplikovanog“ održavanja. Usprkos modernim vremenima i beloj tehnici koju većina nas ima u svom domu, često se nađemo u situaciji da neko posuđe moramo da operemo ručno kako ga ne bi oštetili. Porcelansko posuđe je jedno od takvih, ali neka te to ne obeshrabruje.

Porcelan je vrsta keramike koji se izrađuje fuzioniranjem glinenog materijala kao što je kaolin, kvarc i feldspar na vrlo visokim temperaturama. Njegovo rodno mesto je Kina, a naziv dolazi iz italijanskog jezika (it. porcellana). Svojstva porcelana su prozračnost, tvrdoća, žilavost, niska propustljivost, hemijska i toplotna otpornost. Šteta je čuvati ga u vitrini i ne koristiti ga.

Porcelansko posuđe je najbolje oprati u gumenoj posudi kako bi se izbegao rizik od razbijanja. Ukoliko su ostaci hrane skoreni, natopi posuđe u toplu vodu sa deterdžentom. Nakon desetak minuta možeš početi s pranjem. Jednostavno uzmi mekani sunđer i laganim kružnim pokretima ukloni ostatke hrane. Ne čisti grubim pokretima jer kod porcelanskog posuđa to neće biti potrebno. Nakon što ga opereš, svakako pređi kuhinjskom krpom da bi se lepo osušio.

Ukoliko poseduješ stari porcelan, nemoj ga stavljati pod vrelu vodu jer lako može doći do pucanja. U slučaju tvrdokornijih mrlja na starom porcelanu, potapanje u vodi sa sodom bikarbonom biće sasvim dovoljno.

Izbegavaj da svakodnevno koristiš porcelansko posuđe, svakako je lakša varijanta da nakon svakog obroka samo poređaš tanjire i pribor za jelo u sudomašinu. A i neka obroci kada se koristi porcelansko posuđe budu posebni i svečani. Naravno, postoji posuđe koje može da se pere i u sudomašini, ali je naš savet da obratite pažnju na to pre kupovine.

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!