locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Posteljine za carstvo snova

Objavljeno: 2020-06-01 09:08:53
Kategorija: Blog

Posteljine danas imaju toliko varijacija da je nekada teško izabrati odgovarajuću. Ipak posvetite im dovoljno pažnje, ali i budžeta, jer u njima provodite čak 1/3 dana!

Hajde da testiramo sve spavalice i vidimo kako i na koji način odabirete svoju posteljinu. Emmezeta preporuka je da posteljinu gledate po dimenziji, kvalitetu i dezenu.

 

Dimenzije

Kao što znate, komplet posteljine čini navlaka za jorgan i jastučnice. U zavisnosti od dimenzije u pakovanju će biti jedna ili dve jastučnice. I posteljina i jastučnice imaju svoje propisane dimenzije, koje su standardizovane.

Posteljina se pravi u sledećim standardnim dimenzijama:

90x200 cm – single tj. krevet za jednu osobu

120x200 cm – super Single tj. prošireni krevet za jednu osobu

140x200 cm – double tj. francuski krevet, krevet za „osobu i po“

160x200  cm – queen tj. francuski krevet, krevet za dve osobe

180x200  cm – king tj. bračni krevet

200x200 cm – super king tj. prošireni bračni krevet

Standardna veličina za izradu jastučnica je 60x80cm ili 50x70cm.

Kvalitet

Kvalitet posteljine se ogleda najviše u tkanini i njenoj gustini. Posteljine mogu da se prave od različitih materijala prirodnih, veštačkih ili u kombinaciji. Što se gustine tkanja tiče, ona se određuje po broju niti po metru kvadratnom, i veća gustina tkanja znači da je posteljina mekša.

Pamuk je najpopularniji materijal za izradu posteljina. Najbolje su one sa 100% pamuka. On je prirodan materijal, mekan i dugotrajan. Propušta vlagu i zato dobro reguliše temperaturu i sprečava znojenje tokom spavanja. Da ne pominjemo posebno da je prijatan na dodir, jer to svi već znamo.

Flanel se koristi najčešće zimi, to je u stvari pamučno zadebljano platno sa raščupanim nitima.

Saten je takođe pamučna tkanina, ali preplet niti se pravi na drugačiji način od predhodne dve vrste. Visokog je kvaliteta, posebno mekana i glatka na dodir. Materijal daje specifične odsjaje prlikom prelamanja i zato deluje luksuzno.

Sintetičke tkanine su uglavnom poliestri i koriste se da bi posteljina bila dugotrajnija. Međutim ova vrsta materijala nema mogućnost propuštanja niti upijanja vlage i time loše reguliše temperaturu. To dovodi do toga da se u toku sna više znojimo, što utiče na našu odmornost i eventualna česta buđenja. Takođe može da utiče i na iritaciju kože.

Kao međurešenje česta je kombinacija posteljina sa 50% pamuka i 50% poliestra kako bi materijal bio donekle prirodan, a dugotrajniji za upotrebu.

Dezen

Uglavnom ljudi vole da idu na sigurno i biraju belu boju. Ona je simbol čistoće, zato je često možete naći u hotelskim smeštajima.

Ipak malo rizikujte i probajte da uvedete neku boju i zanimljive dezene.

Različita su mišljena, pa je jedno od njih da hladniji tonovi i boje podstiču stanje mirovanja, a samim tim i bolje spavanje. Po psihologiji boja sve neutralne pastelne boje, a posebno iz palete zelenih, plavih i ljubičastih utiču na smirenost i opuštenost. Zato mnogi odabir za posteljine traže u ovim bojama.

Sa druge strane neki smatraju da zanimljiviji dezeni i što šarenije kombinacije utiču na podsticanje naše mašte, a samim tim inspirišu snove i našu kreativnost.

U svakom slučaju trebate da birate posteljinu po svom osećaju i boji koju volite jer ćete tako biti zadovoljniji.

Održavanje

Dugotrajnost je takođe jako bitna stavka. Zato povedite računa da izaberete kvalitetnu posteljinu. Posebno kada znamo da je zbog grinja i drugih nečistoća potrebno prati na temperaturi većoj od 60 stepeni. Obavezno je da posle pranja posteljine istu opeglate kako bi parom i jakom temperaturom otkolini zaostale nečistoće.

Celu Emmezeta ponudu kompleta posteljina možete pogledati ovde.

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!