locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Saveti za borbu protiv vrućina

Objavljeno: 2020-06-23 08:58:13
Kategorija: Blog

Prijatan i čist vazduh prvi je preduslov da se osećate komforno u prostoru. Klima uređaji i ventilatori su naši najbolji prijatelji za vreme vrućih letnjih meseci.

U današnje vreme dom bez klime je postalo nemoguće zamisliti. Velike vrućine, ali i mala dogrejavanja u prohladnim danima idealna su da uključite klima uređaj. Za sve one koji se premišljaju o njihovoj kupovini, treba da znaju da one pridonose životnom komforu, a usled velikih klimatskih promena u nekim zemljama su postale neophodne, a život bez njih nezamisliv.

Kako bismo ti pomogli da se opredeliš za klima uređaj kakav ti je potreban u moru specifikacija, novih aparata i sve naprednije tehnologije, evo par saveta.

 

Snaga i efikasnost klima uređaja

Kod kupovine klima uređaja bitna je njena snaga, jer ako je prostorija previše velika a snaga mala, neće moći dobro da reguliše temperatutu u prostoru. Za izračunavanje potrebne snage koristi se formula.

površina sobe u m2 x 70W = X

površina prozora na sunčanoj strani u m2 x 30W = Y

broj osoba koje borave u sobi x 1W = Z

Ove tri cifre saberite (X+Y+Z) i dobićete ukupnu snagu koja vam je potrebna kod klima uređaja. (1W=1.000kW) Tako možeš da proveriš u specifikaciji svake klime njenu snagu i vidiš da li odgovara snazi koju si dobio/la.

Energetska efikasnost znači da što je više „+“ to su klime efikasnije u hlađenju i grejanju, a samim tim su troškovi struje manji.

Upoznaj se sa funkcijama klima uređaja

U današnje vreme većina klima uređaja ima podesive stepene duvanja „jako“, „srednje“ i „nisko“ (high, medium, low). „Jako“ je obično najefikasnije za rashlađivanje prostorije kod normalnih letnih meseci. Ali ako je visoka vlaga u vazduhu najbolje je jačinu duvanja podesiti na najniži stepen, jer će na taj način klima uređaj filtrirati vlažan vazduh sporo i jednolično, a samim tim i isušivati vazduh mnogo efikasnije.

 

Prednost napretka tehnologije

Dodatne opcije koje nude klima uređaji su samo dodatni benefiti, ali oni ne utiču posebno na njeno funkcionisanje, u prevodu bez njih se može.

Jedna od mogućnosti je podešavanje protoka vazduha, što je zgodno da usmeriš tok zraka. Obično je najbolje da se vazduh usmeri ka plafonu, da zrak ne bi bio direktan i da ne bi smetao normalnom funkcionisanju.

Bežično upravljanje, pomoću pametnih telefona, je recimo, idealno da podesite temperaturu koju želite dok niste u stanu i baš kada se vratite čeka vas rashlađena prostorija i idealna temperatura.

Ne dirajte termostat

Dosta ljudi se pridržava pravila održavanja temperature na istom nivou. Ponekada prilikom odlaska iz stana ili kuće možete da smanjite temeraturu za stepen ili dva, ali nemojte da konstantno menjate temperaturu na termostatu. Klima uređaj će trošiti dodatnu energiju, a prostoriju svejedno nećete ohladiti mnogo brže nego što bi to bilo uz jednoličnu temperaturu. Takođe, uvek pripazite na razliku između spoljnje temperature i temperature u prostoriji koja ne sme biti velika, da ne biste organizam doveli u stanje šoka pri izlasku iz kuće.

 

Rashladite dodatno prostoriju na prirodan način

Tu su i dodatni saveti kako možete doprineti smanjenu temperature u prostoriji. Tamne zavese koje su nepropusne, svakako će smanjiti protok sunčevih zraka kroz prozor i time sprečiti dodatno zagrevanje porstorije.

Ventilatori

Preko noći uključite ventilatore umesto klima uređaja na lagano okretanje kako biste postigli cirkulaciju vaduha. Ukoliko tokom dana ventilator usmerite ka prozoru izbacivaće topao vazduh napolje, a vama će u prostoriji biti prijatnije.

 

Pazite na hidrataciju

Vodite računa o svom organizmu tokom vrućina. Naoružajte se zalihama hladne vode. Možete čak i smrznuti nekoliko bočica vode, tako da, kada budete uzimali jednu po jednu iz zamrzivača, led će se lagano topiti a vi ćete u svakom trenutku imati dostupno ledeno piće. Pazite da ne preterate u ispijanju potpuno ledene vode, jer organizmu najviše prija sobna temperatura.

Svakako trik za brzi oporavak od vrućine je stavljanje leda na zglobove ruku, unutrašnju stranu lakta, na vratne pršljenove ili zadnju stranu kolena. Dobićete instant hlađenje organizma koje svima prija.

 

Emmezeta ponudu klima uređaja i ventilatora pogledaj ovde.

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!