locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Vintage enterijeri - povratak u prošlost u modernoj verziji!

Objavljeno: 2022-07-14 09:17:30
Kategorija: Blog

 

Ako želite da živite na moderan način, ali sa druge strane volite istoriju, tražite sopstvene korene i osećate želju da budete originalni, sigurno ćete biti inspirisani vintage stilom. Zahvaljujući tome, vaš enterijer će imati dušu, a prošlost će se lepo stopiti sa sadašnjošću.

Iako njegov dizajn odaje počast starim, on podstiče buduće generacije da poštuju prošlost i pokazuje da dobar stil nikada ne zastareva. To vas tera da tražite i osvežite stare, nekorišćene i zaboravljene predmete i kombinujete ih sa modernim nameštajem i aranžmanima. Ako smo vas uopšte zainteresovali, pročitajte članak i saznaćete kako da uredite elegantan stan u duhu prošlosti.

 

 

Vintage stil - istorija i poreklo

 

Vintage stil nema određeni period u istoriji. Međutim, najčešće se njegovi obožavatelji pozivaju na dizajn devetnaestog i dvadesetog veka, do 70-ih godina prošlog veka.

Priča o stilu treba da počne objašnjenjem odakle potiče naziv stila. Sama reč vintage potiče iz engleskog jezika i prevodi se kao godina berbe grožđa. Označava vino najboljeg kvaliteta, proizvedeno od grožđa jedne sezone. I u dizajnu enterijera, asocijacije su slične. Vintage stil je kombinovan sa zrelošću i ukusom, onim što je plemenito kao i kvalitetno. Nameštaj, ukrasi i dodaci definisani u vintage stilu dostižu minimalnu starost od 20-25 godina. Naravno, to se ne odnosi samo na dizajn enterijera, već i na odeću i razne modne dodatke, jer se vintage stil prvi put formirao upravo u modi.

Vintage stil sa naših prostora odnosi se na 50-te, 60-e i 70-e godine kada su vladali zanimljivi printovi, boje i geometrijski uzorci. Proizvodnja nameštaja i ukrasa tada je bila na visokom nivou. Pored nameštaja, pravu renesansu doživljavaju i svakodnevni predmeti kao što su ukrasna keramika, čaše, činije. Najkarakterističnija jela vintage stila su senfarke čaše i porcelansko posuđe.

 

 

Vintage stil - karakteristike

 

Vintage stil i retro stil nemaju određeni vremenski okvir, kao većina stilova enterijera. Vintage stil karakteriše sloboda. Jedini uslov je da volite stara vremena i tako stvorite labavu kompoziciju modernizma sa predmetima u vintage stilu.

Činjenica je da se originalni nameštaj i dodaci iz tog doba odlikuju jakim i izražajnim bojama, pa bi unutrašnjost trebalo da bude univerzalnija i svetlija. Svetle boje zidova uklapaju se u vintage enterijer, posebno glatke bele zidove, koji mogu biti savršena pozadina za prikaz šarenog starog nameštaja. Bež i sive boje su takođe čest izbor i savršena su pozadina za šarene grafike i dekoracije. Detalji intenzivnih boja, koji su uvek dobrodošli, oživljavaju prostor. Takođe možete koristiti pozadinu sa retro šarama ili uzorkom od cigle.

Vintage takođe karakteriše sveprisutno farbano drvo. To su zlatni orah, mahagonij, hrast sa jasno vidljivim zrnom. Na podovima je parket položen u klasičnom ili šarenom obliku.

Tačka na "i" biće vredni eksponati pronađeni na tavanu ili uhvaćeni na pijacama u vidu porcelanskih figurica, starih retro satova, svećnjaka ili vaza.

 

 

Vintage stil u dizajnu enterijera

 

Vintage stil u dizajnu enterijera može imati različita lica, a u unutrašnjosti se unosi na dva načina.

Prvi način je dodavanje modernih elemenata u stari enterijer u kući u kojoj su živeli baka i deda. U ovom slučaju, dobro je zadržati originalne završne elemente i detalje u enterijeru, kao što su rozete, ukrasne lajsne, stara vrata, roletne, prozori, podovi, okovi. Velika je verovatnoća da će morati da budu renovirani i to će vam svakako biti najveći izazov uređenja. Ostaje samo da ukrasite unutrašnjost modernim novim nameštajem. Ukrasite ga ukrasima i dodacima u vintage stilu u nijansama crvene, zelene, narandžaste, koji se neće uskladiti, već naprotiv – planirano je da protivreči modernizmu. Međutim, kako unutrašnjost ne bi bila previše šarena i ne bi izazivala glavobolju, dobro je pronaći vodeći motiv u enterijeru. Kombinovanje prošlosti sa sadašnjošću daje odlične rezultate i oživljava unutrašnjost.

Drugi način je da uvedete "prošlost" u moderan, savremeni enterijer. Idealna osnova za kreiranje aranžmana u vintage duhu može biti stara komoda, sto za kafu, ormar ili fotelja. U većini slučajeva, nameštaju će biti potrebna restauracija. Stare tkanine, mogu se zameniti novim sa šarama koje podsećaju na prošlost. Za dizajn enterijera potreban je samo jedan komad nameštaja.

 

 

Vintage nameštaj - moderna dnevna soba sa nameštajem iz prošlosti

 

Ako vam je bliska estetika starih dana i želite da kreirate starinski raspored dnevne sobe, sve što treba da uradite je da imate ili pronađete jedan ili više stilizovanih nameštaja.

Vintage stil karakteriše ogroman, lagan, minimalistički nameštaj. Međutim, oni iznenađuju svojim jarkim bojama i dizajnom. Nameštaj koji najbolje odgovara stilu vinate je drveni. Dnevna soba je stoga idealno mesto za ormare, stolove za kafu, stolove visokog sjaja, tapacirane fotelje ili otvorene police i police.

Obogatite dnevnu sobu šarenim presvlakama koje će starom nameštaju dati novi život. Dobici na lutriji će biti presvlake sa geometrijskim šarama, mrežama, prugama. Vrlo često su sofe i fotelje prekrivene velurom, koji se pojavljuje i u spavaćoj sobi, od kojih su tkane jastučnice, prekrivači i zavese. Mnogi komadi nameštaja u ovom stilu posebno su stari i pohabani, koji unose dašak prošlosti i unose jedinstvenu atmosferu u moderan enterijer dnevne ili pak spavaće sobe.

 

 

Ornamenti i ukrasi u vintage stilu

 

Odgovarajući ukrasi dopunjuju aranžman u svakoj prostoriji. Stari detalji poput na primer lampi, sanduka, klupa obloženih prošivenim materijalom, stalci za novine uklopiće se u sobe u vintage stilu. Prava vrednost dolazi od sentimentalnih sitnica, čak i onih čudnih ili ekstravagantnih. Vintage stil je raznolikost i sloboda, jer postoji mnogo verzija - od romantičnih do minimalističkih. Upravo to vam daje mogućnost da prilagodite enterijer i napravite jedinstven aranžman po uzoru na individualiste koji nisu želeli stanove iz kataloga.

Ako želite da uredite vintage enterijer sa dušom, počnite da tražite stari pribor i nameštaj što je pre moguće. Naravno, ne govorimo o skupim antikvitetima, već o predmetima sa istorijom, retro, odlikuju se originalnim dizajnom ili izrađeni na ubedljiv način. Antikvarnice, pijace, prodavnice nameštaja, stari magacini ili podrumi i tavani u kućama roditelja, baka i deka daju vam priliku da pronađete dragulje koji će vašem enterijeru dati jedinstvenu atmosferu.

 

Za više inspiracije posetite www.emmezeta.rs i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!