locationsMoja radnja
user-profile
Moj nalog

cart

Pecenje

Filtrirajte rezultate

                                                                                                                                 Tave

 

Prženje je, uz kuhanje i pečenje, osnovni način obrade namirnica. Iz tog razloga, čvrsta, kvalitetna tava neophodna je u svakoj kuhinji. Dobro je imati modele u nekoliko veličina i za razne namjene. Najpopularnije su univerzalne tave, no pripremanje jela bit će puno lakše ako imate tave za konkretne zadatke. Korisne su tave za palačinke, tave za prženje jaja na oko, za prženje mesa, grill tave i duboke tave za pripremu jela azijske kuhinje. Pojedini proizvodi razlikuju se ne samo po namjeni, već i po materijalu i veličini.

Vrste tava ovisno o namjeni:

Univerzalna tava raznih promjera, najčešće velika i dublja, savršena za pirjanje i kuhanje jela. Popularne su tave od 28 cm, tave od 26 cm i tave od 24 cm.
Tava za palačinke i najčešće je to relativno velika tava, 24 cm ili 20 cm. Struktura ovog tipa posude je okrugla i plitka. Može se koristiti i za prženje omleta ili popečaka od krumpira.
Tava za prženje jaja ima posebna udubljenja zahvaljujući kojima će jaja imati savršeno okrugli oblik. To je i najbolja tava za prženje američkih palačinki. 
Wok tava je klasična kineska tava sa zaobljenim dnom i vrlo je visoka. U njoj se prže izvorna azijska jela.
Grill tava ima dno prekriveno utorima. U njih se slijeva masnoća koja se topi prženjem mesa. Ovo je idealan model za odreske.
Tave za prženje i materijali za njihovu izradu

Materijal od kojeg je tava izrađena i vrsta premaza koji se koristi vrlo su važna pitanja pri odabiru kuhinjskih dodataka. Primijenjeni vanjski i unutarnji premaz određuju njegovu trajnost i svojstva. Pojedinačne tave razlikuju se po boji i izgledu. Dakle, koje su karakteristike najboljih tava?

Neprianjajuća tava

Tava s neprianjajućim premazom za prženje zahtijeva malu količinu ulja. Obično je to tava od aluminija, što znači da se tava brzo zagrijava i lagana je. Neprianjajući unutarnji premaz sprječava da se pržena hrana lijepi i zagori. Zbog toga što se lako ošteti grebanjem, neprianjajući sloj zahtijeva korištenje mekog pribora. Ovisno o proizvođaču i modelu, to mogu biti teflonske tave, neprianjajuće tave od titana, tave s mramornim premazom, tave s premazom od granita ili keramičke neprianjajuće tave. Često imaju indikator zagrijanosti tave i mogu se prati u perilici posuđa.

Tava od nehrđajućeg čelika

Radi se o profesionalnim tavama koje su bez premaza i vrlo su otporne na mehanička oštećenja i ogrebotine. Često se koriste u gastronomiji. Za prženje im je potrebno više masnoće. Tave od nehrđajućeg čelika su čvrste, s debelim dnom, savršene za dugo pirjanje ili prženje. 

Tave od lijevanog željeza

Tava od lijevanog željeza dugotrajna je i vrlo otporna na deformacije, mehanička oštećenja i ogrebotine. To je tava izrađena od lijevanog željeza, a lijevano željezo je sigurno za zdravlje i okoliš. Neki modeli se mogu koristiti i za pečenje u pećnici.

Keramičke tave

Tave s keramičkim premazom izvrsna su alternativa teflonskim tavama. Keramički premaz nije tako neljepljiv kao kod tava s teflonskim premazom, ali su otpornije na ogrebotine.

Tava od titana

Dobro provodi toplinu i otporna je na ogrebotine. Neprianjajući premaz sprječava lijepljenje i dugotrajno zadržava toplinu.

Tava za plinske štednjake, električne štednjake, indukciju ili možda za pećnicu?

Sve kuhinjske tave su za plinski ili električni štednjak. Međutim, ne mogu se sve koristiti na indukcijskim ili keramičkim štednjacima. Tava za indukcijsku ploču treba biti izrađena od feromagnetskog materijala ili imati indukcijsko dno. Ove informacije moraju biti uključene u opis proizvoda.

U našoj trgovini pronaći ćete proizvode koji će vas sigurno zanimati!

Prijavite se na besplatan newsletter

kako bi uvek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!